Diarree

Diarree kan worden gezien als de tegen post van obstipatie. Waar men bij last van obstipatie slechts minder dan drie maar in de week hoeft te ontlasting, moet men bij diarree vaak drie maal of vaker per dag naar de toilet. Hierbij is de ontlasting erg dun en waterig. De diarree gaat vaak gepaard met een drukkend gevoel op de buik. Hierbij komt het vaak voor dat je ineens plotseling naar de toilet moet voor de ontlasting, waarbij het moeilijk is op te houden. Door het vele vocht- en voedselverlies komt het vaak voor dat je last hebt van een slap gevoel.

Oorzaken diarree

Oorzaken van diarree doen zich in alle vormen en maten voor. Het kan komen door diarreeeen buikgriep, oftewel virusinfectie. Bij het eten van bedorven voedsel
of na het barbecueën kan zich een bacteriële infectie voordoen. Daarnaast ontstaan er toxinen in het voedsel wanneer er slecht voedsel of gegeten of bij slechte hygiëne. Toxinen zijn giftige stoffen. Overige oorzaken van diarree zijn overmatig alcoholgebruik, bepaalde medicijnen, zoals antibiotica kuren of angst, spanning en stress.

Behandeling diarree

Allereerst is het belangrijk om erg veel te drinken. Hierbij kun je denken aan gemiddeld 2 tot 3 liter per dag. Het is belangrijk om deze vochtinname zoveel mogelijk te verdelen over de gehele dag. DaaBeste hulpmiddel bij diarreernaast is de voeding ook belangrijk indien je kunt eten. Eet dan voornamelijk vezelrijke voeding. Denk dan aan volkoren- of bruin brood. Vezelrijke voeding nemen vocht beter op, waardoor de ontlasting dikker wordt. Net zoals bij het drinken is het bij het eten dan ook belangrijk om geleidelijk over de dag kleine porties te eten. Omdat de darmen en de maag nog erg gevoelig zijn kunnen zij worden geprikkeld wanneer ze in aanmerking komen met voedsel.

 

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *