Dyspepsie

Dyspepsie is een aandoening waarbij er een verstoring plaatsvind in de spijsvertering. Het vervelende en directe gevolg hiervan is dat er maagproblemen en darmproblemen voordoen in het lichaam. Vaak is het lastig om vast te stellen of je last hebt van dyspepsie. Hierbij doen zich verschillenden symptomen voor die zich over het algemeen vaak voordoen. Aan de hand hiervan is al duidelijk vast te stellen of je last hebt van dyspepsie, maar om er zeker van te zijn is het altijd handig om even de huisarts raad te plegen.

Symptomen dyspepsie

Wanneer je last hebt van dyspepsie heb je over het algemeen meer last van winderigheid en gerommel in de buik dan normaal. Dit komt voornamelijk door het ophopen van de darmgassen in je lichaam. Deze darmgassen Darm- en maagproblemenkomen mee bij het eten wanneer er lucht wordt mee gehapt, wat voornamelijk bij het snelle eten het geval is. Daarnaast worden er in de darmen zelf gassen geproduceerd. Dit gebeurt door de bacteriën die in de darmen te vinden zijn en helpen bij het verwerken van de voeding. Ons lichaam is namelijk niet in staat om al het voedsel zelf te verteren en de goede bacteriën helpen ons hierbij. Door het ophopen van deze gassen kan het naast het winderige gevoel ook een opgeblazen gevoel in de buik geven, doordat deze zich meer gaat uitzetten. Het opgezette gevoel geeft vervolgens ook een onaangenaam gevoel. Wanneer deze zaken zich voordoen kan het zijn dat het in combinatie zal gaan met een misselijk gevoel in de buik, maar ook vermoeidheid, pijn en zelfs moeite met ademhalen. Verdere gevolgen van last van dyspepsie kunnen zijn diarree, overgeven of zelf bloedafscheidingen bij de ontlasting.

Behandeling

De relatief makkelijkste behandeling is even een wandeling gaan maken wanneer je denkt (of wanneer de huisarts heeft vastgesteld) dat je last hebt van dyspepsie. Bij het maken van een wandeling worden er namelijk hormonen losgemaakt die helpen bij het verteren van voedsel. Daarnaast helpt het drinken van kruidenthee en bepaalde andere voeding en dranken die er tegen helpen, zoals het drinken van koffie (tip: probeer Lavazza premium) en eten van chocolade. Dit zijn relatief makkelijke oplossingen om dyspepsie te behandelen. Indien je er erg veel last van hebt en deze tips bij jou niet helpen, is het raadzaam om de huisarts raad te plegen. Hij kan medicijnen adviseren en voorschrijven die hier wellicht wel tegen helpen. De meest voorkomende voorgeschreven medicijn is antacidum.

 

2 Reacties op "Dyspepsie"

  1. Cecile says:

    als ik de prijs zie is het probleem al opgelost. heb last van histamine-intolerantie en heb gratis recepten en adviezen gekregen wat ik wel en niet mag eten.

  2. Katia says:

    Ik heb ook last van darmen onderbuik maag en kortademig en opgeblazen gevoel voel mij mottig al 2 weken mijn dokter had antibiotica voor geschreven ma het gaat niet beter

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *