Zwangerschap

Opgezette buik tijdens zwangerschapAan het begin van de zwangerschap komt het vaak voor dat vrouwen last hebben van een harde buik. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid en andere kwalen. In dat geval voelt de buik ook letterlijk hard aan, zoals het woord zelf al zegt. Voornamelijk bij het drukken op de onderbuik kan het er erg hard aanvoelen. Dit is geen reden tot paniek. Het is de natuurlijk groei van het vrouwelijk lichaam tijdens het doormaken van de ontwikkelingen in deze fase. Het lichaam en de organen van de vrouwen moeten wennen aan het groeien van een kind in de buik. Vanwege deze veranderingen in het lichaam kan de vrouw ook veel last krijgen van vermoeidheid. De veranderingen kosten namelijk ook veel energie. Vaak is de vermoeidheid ook een teken om op tijd rust te nemen. Het lichaam geeft namelijk aan dat die vermoeid is en rust nodig heeft. Voor de baby is het ook niet goed wanneer de moeder oververmoeid raakt.

Zwangerschapshormoon HCG

Tijdens de zwangerschap wordt er van verschillenden hormonen meer geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is het zwangerschapshormoon HCG, welke voornamelijk in de eerste drie maanden aanzienlijk toeneemt. Deze veroorzaakt ook de misselijkheid en het opgeblazen gevoel in de buik. Vaak zijn vrouwen hierdoor misselijk in de ochtend, ‘de ochtendmisselijkheid’. Echter hoeft het niet te betekenen dat de vrouw perse en alleen in de ochtend misselijk is. De misselijkheid kan zich namelijk op ieder moment ineens voordoen.

Hormonen & opgeblazen gevoel

Daarnaast worden er tijdens de zwangerschap meer hormonen aangemaakt van Progesteron en Oestrogeen. Deze zorgen voornamelijk voor het gevoel van eenzwanger opgezette buik tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Vocht drinken helpt je darmen en maag om voedsel te verwerken. Het hormoon Progesteron zorgt dat je lichaam meer vocht vast houdt. Hierdoor worden de darmen groter en gaan langzamer werken. Het hormoon Oestrogeen zorgt ervoor dat je baarmoeder groter wordt. Door het uitzetten van deze organen krijg je het opgeblazen gevoel in je buik.

Mocht je op dit artikel terecht zijn gekomen omdat je zwanger wilt worden, ga dan door naar de volgende website: https://snelzwangerworden.nl/

3 Reacties op "Zwangerschap"

  1. Ik heb opgezette buik en darmklachten harde buik.Hoor hartslagen met angel sounds apparaat en hoor kraken van bewegen voel ook bewegen vaak.Maar mensen blijven ontkennen ik zwanger ben.Me darmen griep heb ik ook ja gehad en longontsteking en nog niet griep over nu.Koorts had ik ook.Maagdarmvirus en luchtwegen virus.Wat moet ik doen ?

  2. Veel plassen moet ik ook en pijn buik op verschillende plaatsen.Kom door de baby schopjes geeft soms en drukt .

  3. Kyra says:

    Goedemiddag dames.

    Wat een herkenbaarheid lees ik hier. Harde buik. Waarschijnlijk de organen die ruimte maken voor t kindje. Spannend. Morgen eerste echo vaginale echo. Ben benieuwd. Nog te pril om de buik echo te doen. Deze echo is medisch. M

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *