Opgeblazen buik gevoel

Een opgeblazen gevoel in de buik is een vervelender iets dan dat het klinkt. Veel mensen hebben hier regelmatig of weleens last van. Ongeveer 20 procent komt hier wel eens mee in aanmerking, waarvan vooral vrouwen. Deze vaak enorme druk op de buik is over het algemeen relatief eenvoudig te verhelpen.

Opgeblazen gevoel voor en/of na het eten

In de meeste gevallen wordt de druk op de buik veroorzaakt door te veel en te snel eten. Door het snelle eten eet je vaak meer dan de benodigde hoeveelheid. Doordat men zeer snel blijft eten wordt het signaal later ontvangen dan je lichaam voldoende voeding heeft binnengekregen en is er ondertussen al snel teveel gegeten. Dit zorgt voor een opgeblazen buik. Hierbij is het verstandig om er van uit te gaan of je meer eet dan andere momenten. In dat geval is het simpelweg op te lossen door rustiger te kauwen, te eten en minder op te scheppen.

Lucht inslikken

Daarnaast wordt bij het snelle happen met eten ook vaak lucht ingeslikt. Deze lucht wordt samen met de voeding opgehoopt in de darmen. Normalerwijs bestaat het volume gas in de darmen uit zo’n 100 tot wel 200 milliliter darmgas. Deze worden vrijgelaten door windjes waar men over het algemeen weinig van merkt. Wanneer je echter meer lucht in hapt en deze in de darmen terecht komt, kun je meer last krijgen van winderigheid. Dit kan vervolgens ook buikkrampen tot gevolg hebben. De ophoping van deze lucht in je lichaam wordt niet alleen veroorzaak door het eten, maar kan ook worden veroorzaak door andere zaken, zoals teveel lucht inslikken bij roken, stress, kauwgom etc. Denk daarnaast ook aan bepaalde voedingsstoffen zoals frisdranken, bier en slagroom welke voor lucht bevatten. Over het algemeen kunnen deze geen kwaad wanneer deze klachten zich over een korte periode voordoen.

Darmklachten

Naast dat je last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel in je buik door het eten, kan het opgeblazen gevoel ook door vele andere kwalen worden veroorzaakt. Zo kun je last hebben van verschillenden darmklachten. De meest voorkomende darmklachten zijn malabsorptie en PDS (prikkelbaar darm syndroom). Daarnaast zijn voorbeelden als coeliakie en lactose intolerantie voorbeelden van darmklachten die vallen onder de malabsorptie. Hierbij functioneren de darmen niet volledig hoe zij behoren te functioneren, waardoor sommige voeding niet op gewenste wijze wordt afgebroken om de juiste voedingstoffen eruit te verwerken.

 

3 Reacties op "Opgeblazen buik gevoel"

 1. anne edelijn says:

  Heb een opgeblazen gevoel in de buik. Eet al wat minder. Kom in gewicht aan van 62 naar 66 kg in 2 maanden. Is dit de stofwisseling of houd ik vocht vast ?

  • Maxime says:

   Dag Anne Ik heb precies het zelfde. Ben in paar maanden tijd vijf kilo aangekomen terwijl ik een derde eet v normaal. Mijn buik is erg opgezet en doet pijn. Weet jij inmiddels wat de reden is en wat er aan te doen is? Graag hoor ik van je Vr Gr Maxime

 2. Marijke says:

  Ik heb al drie dag pijn aan boven buik wat moet ik doen en ik slaap ook slecht

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *