Harde buik

Wanneer mensen last hebben van een harde buik denken ze al gauw dat dit kan betekenen dat ze zwanger zijn. Hoewel een harde buik ook vaak het geval is in de eerste maanden van de zwangerschap hoeft het weer niet te betekenen dat de harde buik direct een zwangerschap als betekenis heeft. Een ander veelvoorkomend geval is namelijk obstipatie (ontstopping is de darmen).

Obstipatie

Men kan spreken van obstipatie wanneer er minder dan 3 keer per week ontlasting plaatsvind. In dat geval kan het zijn dat er verschillende klachten voordoen, zoals hardere ontlasting, buikpijn of buikkrampen, pijn en/of moeite bij de ontlasting of het gevoel nog niet klaar te zijn na de ontlasting. Door het ophopen van de harde ontlasting in de dikke darm kan dit het gevoel geven van een harde buik. Naast dat de buik hard aanvoelt kan dit een gevoel van een opgezette en opgeblazen buik geven. De obstipatie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je te weinig water helast van obstipatiebt gedronken, te weinig sport beoefend, hier aanleg voor hebt, te weinig vezelrijke voeding binnen krijgt, door stress, te vaak de ontlasting ophoud of medicijnen gebruikt die deze bijwerkingen hebben. Indien je hier niet altijd last van hebt en de obstipatie zich tijdelijk voordoet, dan is het raadzaam om te kijken of er zich de laatste tijd zaken hebben voorgedaan, zoals stress, ander medicijngebruik, minder vezelrijk voedsel gegeten etc. Indien dit het geval is, zorg dan om meer rust te nemen, vezelrijke voeding te bemachtigen en in het geval van medicijngebruik de huisarts raad te plegen.

Zwangerschap

In het geval van zwangerschap komt er gevoel van een harde buik ook voor. Dit komt voornamelijk door de opkomst van de hormonen en het langzamer werken van de darmen. Doordat de darmen langzamer gaan werken vind er ook meer ophoping van de ontlasting plaats. Over de werking van de hormonen is meer te lezen op de pagina over zwanger.

4 Reacties op "Harde buik"

  1. Sophia says:

    Ik heb de laatste tijd last van een harde buik,

  2. R.Sorel says:

    Mogelijk door medicijngebruik vanaf 2003

  3. Freeke says:

    Ik heb een dikke maag en buik.is altij hard hoe kan dat kan heel goed naar de wc dus daar licht het niet aan ben 8 jaar geleden gestopt met roken.van die tijd af altijd hard

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *