Oorzaken opgezette buik

Een gevoel van een opgezette of volle buik voor langere tijd is nooit aangenaam. Daarom wil je dit natuurlijk het liefst voorkomen. Om te zorgen dat dit voor jou wordt voorkomen is, dient men eerst te weten wat de oorzaak is. Bij iedere persoon en iedere situatie kan het verschillen, waardoor het komt dat jij last hebt van een opgezette buik. Op deze pagina worden de meest voorkomende oorzaken behandeld hoe het kan komen dat je last hebt van een opgezette buik.

Te veel en te snel eten

Een veel voorkomende probleem is dat mensen niet beseffen hoe belangrijk het is om rustig en niet teveel te eten. De functie van voeding is namelijk om te dienen als brandstof voor het lichaam. Daarbij behoren wij van zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen alle beetjes binnen te krijgen. Vandaar dat de ‘schijf van vijf’ van het voedingscentrum wordt aangeraden om aan te houden. Veel mensen eten niet gevarieerd genoeg, te snel en te veel in een maaltijd. Het lichaam is een organisme (en geen machine) wat in dat gevoel niet of moeilijk in staat is om de voedingsstoffen te verwerken in de spijsvertering.

Zwangerschap

Een volgende oorzaak van het gevoel dat je een volle buik hebt kan zijn in de eerste maanden van je zwangerschap. In deze periode kun je vernemen dat de buik langzaam steeds meer gaat uitzetten. Dit komt door de werking van bepaalde hormonen in je lichaam. De zogeheten progesteron en oestrogeen zijn hormonen die veroorzaken dat er aanpassingen in je lichaam plaatsvinden waar dit opgeblazen gevoel in je buik vandaan komt. Hoe dit exact in zijn werking gaat is meer over te lezen op de pagina ‘zwangerschap’.

Dyspepsie

Een ander veelvoorkomend probleem is waarbij mensen lijden aan dyspepsie. Met deze term worden problemen bedoeld die zich voordoen in de spijsvertering. Een gevolg van problemen in de spijsvertering is dat mensen gaan lijden aan maagproblemen. Hoe dit exact wordt veroorzaakt en de bijbehorende gevolgen is nadere informatie over te vinden op de pagina ‘dyspepsie’. Vaak een direct gevolg of klacht is dat mensen last krijgen van winderigheid of het opgeblazen gevoel in de maag. Dit wordt veroorzaakt door het ophopen van de darmgassen.

 

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *