shopify analytics

Wat te doen tegen winderigheid?

Een van de redenen dat je een opgezette buik of opgeblazen gevoel hebt gekregen kan zijn door winderigheid. Iedereen heeft er wel is mee te maken gehad in zijn leven of is er wel bekend mee. Het is natuurlijk iets waar je graag zo snel mogelijk van af wilt, het geeft je vaak een schaamtegevoel of naar gevoel waar je liever niet mee rondloopt.

De officiële benaming voor dit ongemak heet eigenlijk ‘flatulentie’.

Hoe staat winderigheid/flatulentie eigenlijk?

Het grootste deel van de klachten die dit veroorzaakt zijn te danken aan het inslikken van lucht en koolzuur. Dit wordt vervolgens gemengd met de gassen in onze darmen die afkomstig zijn door onze bacteriën. Dit gaat vervolgens via de anus naar buiten.  Dagelijks laat een mens zo circa 10 tot 25 winden per dag, het is dus heel normaal.

Wat zijn de beste opties om het te verminderen?

Wanneer je er regelmatig last van hebt zou je enkele aanpassingen aan je voeding kunnen maken. Zo staat namelijk koolhydraatrijkvoedsel bekend om het veroorzaken van winderigheid. Door minder snel dit soort voedsel te eten, is de kans groot dat je het wat kunt verminderen. Ook er zijn er onderzoeken die aantonen dat het nemen van zeewier of komijn ook een positief effect hebben om het te verminderen.

Gehaast eten

Ook te snel eten kan voor winderigheid zorgen. Gezien het feit dat je minder kauwt en meer lucht in slik dan. Een goede tip is dus om proberen wat rustiger te eten, wat minder te praten en goed te kauwen op het eten voordat je het in slikt.

Veelgestelde vragen over winderigheid

Is winden laten compleet te voorkomen? Nee, dit is niet mogelijk.

Kunnen er ook andere oorzaken zijn? Ja, dat is mogelijk. Er zijn diverse ziektes die het teweeg kunnen brengen zoals een ontsteking aan de dikke darm, een glutenintelorantie of het feit dat je niet goed kan tegen melk suiker.

Wanneer je er continue last van hebt en je al de diverse tips hebt doorgenomen dan raden wij je aan een afspraak te maken met de huisarts. Hij kan je beter informatie geven hierover en er sneller achter komen wat bij jou speelt.

Zo krijg je een strakke buik!

Wil je een strakke buik? Bekijk dan de volgende pagina:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "Wat te doen tegen winderigheid?"

  1. sjaan niks says:

    heb heel veel last van winderigheid .en verschrikkelijk ,een vieze lucht er van .dat je er raar van word .en verschrikkelijk ,dat je bij anderen bent en steeds moet weglopen .bah ,bah .help me hier van aftekomen .en meestal savonds ,na het eten .en snachts .mijn man zet dan de fentilator aan .hij zech anders kun je hier niet liggen .help ons hier van aftekomen ..graag .met vriendelijke groeten sjaan niks .

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *